در اواخر ماه مارس 2020 (فرورین 1399) سایت SpeedTest.net گزارش فصلی خود را در مورد تحلیل سرعت اینترنت جهان ارائه داد. البته اعلام وضعیت اینترنت ایران بسیار قابل توجه بود.
سایت Speedtest.net یک سرویس وب است که تجزیه و تحلیل رایگان معیارهای عملکرد دسترسی به اینترنت مانند سرعت اتصال و سرعت دانلود را ارائه می دهد . این شرکت توسط هلدینگ اوکلا (Ookla) در سال 2006 تأسیس شد و در سیاتل ، واشنگتن ، ایالات متحده مستقر است .
این سایت آزمون های تست سرعت اینترنت را توسط 8000 سرور خود که در سراسر جهان پراکنده اند انجام میدهد. نتایج آزمون ها و آمار دقیق این سایت، توسط بسیاری از نشریات در تجزیه و تحلیل نرخ داده های دسترسی به اینترنت در سراسر جهان استفاده میشود.
مدیریت این سایت در حال حاضر با زیف دیویس بوده و این سایت در رتبه بندی الکسا در مقام 159 جهان قرار دارد.
بر اساس اعلام وضعیت سایت اسپید سایت، اینترنت ثابت ایران با سقوط 23 پله ای روبرو شده و در رتبه 153 قرار گرفته است. متاسفانه ماجرا به اینجا تمام نمی شود و تحلیلهای این مرجع جهانی حاکی بر آن است که اینترنت ثابت کشور، جزو کند ترین، بی کیفیت ترین و گران ترین سرویسهای اینترنت دنیا است.
البته وضعیت در بخش سرعت اینترنت همراه وضعیت بهتر و خوشایند تری دارد.
هم اکنون بیش از 53 درصد سهم بازار اینترنت سیار ایران در اختیار اپراتور همراه اول و باقی بازار در اختیار اپراتورهای دیگر یعنی ایرانسل و رایتل می باشد. یعنی می توان گفت بار اصلی بیش از نیمی از اینترنت همراه ایران بر دوش اپراتور نخست است.
در گزارش سه ماهه اول 2020 اسپید تست آمده است برعکس وضعیت نامساعد اینترنت ثابت ایران، اینترنت همراه در عین برخورداری از کیفیت بهتر به نسبت اینترنت خانگی، از نظر هزینه نیز یکی از ارزان ترین اینترنت های موجود در دنیا به شمار میرود.
براساس این گزارش اینترنت همراه ایران در رتبه 79 دنیا قرار دارد. البته با 4 پله سقوط نسبت به قبل.
چندی پیش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اینستاگرام خود یک نظرسنجی در مورد سرعت اینترنت ثابت و همراه ایران برگزار کرد .
نتایج نظرسنجی وزیر ارتباطات به این شکل است:
- 51 درصد مخاطبان اعلام نمودند ترجیحا از اینترنت همراه و 4G استفاده می نمایند.
- 75 درصد از شرکت کنندگان، قیمت اینترنت ثابت را مناسب تر اعلام کردند.
- 83 درصد ساکن شهرها هستند که 68 درصد آنها در شهرهایی به جز تهران ساکن هستند.
- تعداد 52 درصد از طریق اینترنت خانگی آموزش دروس مدرسه یا دانشگاه خود را میگذرانند.
مسئله جالب این است که با اینکه 63 درصد مشارکت کنندگان نظرسنجی اعلام نمودند که اینترنت خانگی دارند و 63 درصد هم دانشجو هستند، کیفیت اینترنت خانگی را به ویژه بعد از فضای اسفندماه سال 98 نامناسب میدانند و 51 درصد مخاطبان اعلام نموده بودند، بهتر می دانند که از اینترنت سیم کارت و 4G بهره ببرند.
می توان گفت که بیشتر از نصف افرادی که در منزلشان اینترنت ثابت دارند، ترجیح داده بودند تا در منزلشان هم از نظر کیفیت و سرعت از اینترنت همراه و نسل چهار استفاده نمایند. در اصل نظرسنجی مذکور نتیجه می دهد که بیشتر از نصف مخاطبان ایرانی خواستار استفاده از اینترنت همراه و سیار می باشند.